Akademia Doctor Brew

Czym jest piwo Single Hop? Czyli o piwach opartych na jednej odmianie chmielu

Piwo Single Hop, wbrew powszechnemu mniemaniu, trudno nazwać nazwać stylem. Single Hop może reprezentować bowiem styl IPA, AIPA, APA czy jeszcze lżejsze ale’e – na dobrą sprawę można stwierdzić, że nie ma takiego stylu piwnego w ramach którego nie da się stworzyć piwa Single Hop. Podstawową jego cechą jest bowiem użycie przy warzeniu wyłącznie jednej … Czytaj dalej Czym jest piwo Single Hop? Czyli o piwach opartych na jednej odmianie chmielu

Czym jest chmielenie na zimno?

Wraz wyjściem stylu American IPA z domowych pieleszy piwowarów zaczęto również mówić coraz częściej o procesie, który stał się jednym z pojęć szeroko kojarzonych z piwną rewolucją. Czym jest chmielenie na zimno? Co sprawiło, że zyskało ono taką sławę?  Cicha fermentacja, czyli wstęp do chmielenia na zimno Wbrew nazwie w chmieleniu na zimno wcale nie … Czytaj dalej Czym jest chmielenie na zimno?

Piwo imperialne, czyli rzecz o mocniejszych piwach

Piwo imperialne, piwo Imperial – na pewno nieraz spotkałeś się z tymi określeniami. W końcu pojawia się one nawet przy naszym piwie Doctor Brew RIS, który to skrót rozwija się w nazwę stylu Russian Imperial Stout. Czego się spodziewać, gdy mamy do czynienia z piwem imperialnym? Piwo imperialne ma moc! Podstawową cechą piwa Imperial jest … Czytaj dalej Piwo imperialne, czyli rzecz o mocniejszych piwach

Jak powstaje brzeczka piwna?

Dziś w naszej serii tekstów o warzeniu piwa zajmiemy się jednym z podstawowych zagadnień związanych z tym tematem. Jeżeli zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak powstaje brzeczka piwna, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Jak powstaje brzeczka piwna? Brzeczka piwna to półprodukt, która stanowi podstawę naszego piwa – w niej będą przeprowadzane wszelkie procesy fermentacyjne, które sprawią, że otrzymamy … Czytaj dalej Jak powstaje brzeczka piwna?

Flokulacja drożdży – co to jest? Czyli o osadzie w piwie

Doskonale wiemy, czym są drożdże dolnej fermentacji i górnej fermentacji, dzięki którym otrzymujemy piwo lager lub ale. Jednak w związku z tym składnikiem piwa pojawia się również jeszcze jedno pojęcie: flokulacji drożdży. Co to jest i dlaczego jest taka ważna? Dowiecie się tego z dzisiejszego tekstu! Flokulacja drożdży a klarowność piwa Flokulacja drożdży to jeden … Czytaj dalej Flokulacja drożdży – co to jest? Czyli o osadzie w piwie

Dobre piwo – jakie cechy powinno posiadać?

„Dobre piwo” – dlaczego pewne piwa zasługują na tę nazwę, a inne nie? Czemu piwni krytycy, recenzenci i blogerzy uznają określone piwa za lepsze lub gorsze? Dzięki naszemu poradnikowi dowiesz się jak poznać dobre piwo! Jaką pianę powinno mieć dobre piwo? Jak po pianie rozpoznać, że pijemy dobre piwo? Najlepsza piana powinna być gęsta, zwarta … Czytaj dalej Dobre piwo – jakie cechy powinno posiadać?

Piwo American Weizen – bogactwo polskiego smaku w połączeniu ze słońcem Kalifornii

American Weizen jest jednym z pierwszych piw pszenicznych, warzonych przez Doctor Brew. O Weizenach jako stylu piwnym wspominaliśmy już we wpisie „Piwo typu Weizen, czyli o walorach smakowych piwa bazującego na pszenicy”. A czym charakteryzuje się konkretnie American Weizen? American Weizen – cechy Charakterystyczną cechą piwa American Weizen jest to, że łączy w sobie tradycyjną … Czytaj dalej Piwo American Weizen – bogactwo polskiego smaku w połączeniu ze słońcem Kalifornii

Birofilistyka i birofilia, czyli rzecz o piwowarskich gadżetach

Zbierasz podstawki pod piwo, butelki albo kapsle? Nawet jeżeli nie przykładasz do tego większej wagi to można Cię określić mianem birofilisty. Jeżeli dodatkowo doskonale znasz się na składzie piwa, jesteś birofilem. O czym mowa? Birofilistyka Birofilistą jest każda osoba, która zbiera rekwizyty związane z piwem. Mogą to być: ·         etykiety ·         podstawki pod piwo; ·         … Czytaj dalej Birofilistyka i birofilia, czyli rzecz o piwowarskich gadżetach

Jaką temperaturę powinno mieć piwo?

Kupujesz piwo i wsadzasz je do lodówki niezależnie od tego, jaki styl ono reprezentuje? Nawet nie wiesz, jaki błąd popełniasz! Wbrew powszechnej opinii większość piw nie powinno być serwowanych w bardzo niskich temperaturach. Głównym czynnikiem w przypadku piw jest zawartość ekstraktu oraz rodzaj fermentacji. Jak w takim razie prezentują się temperatury podawania piwa? Lager – … Czytaj dalej Jaką temperaturę powinno mieć piwo?

Obalamy mity: piwo to „zupa chmielowa”

Pewnie nieraz siedząc ze znajomymi w barze usłyszałeś, że piwo to „zupa chmielowa”. Prawdziwy miłośnik piwa w tym momencie zapewne się skrzywi ze zdziwienia, jednak wśród ludzi pijących lagery panuje mit, że podstawowym składnikiem piwa jest chmiel. A to nieprawda. Piwo bez chmielu? Tak, to możliwe! Wbrew powszechnej opinii najważniejszym składnikiem piwa wcale nie jest … Czytaj dalej Obalamy mity: piwo to „zupa chmielowa”