W kolejnym z naszych tekstów poświęconych piwowarstwu, chcielibyśmy zająć jedną z ważniejszych kwestii, związanych z warzeniem piwa. Czym jest filtracja w procesie warzenia i jaki jest jej główny cel?

Czym jest filtracja w procesie warzenia?

Filtracja to jeden z procesów, który przeprowadzony jest podczas warzenia piwa. Ma on jeden zasadniczy cel: odseparowanie nierozpuszczalnych i nieprzydatnych składników powstałych podczas zacierania (procesu, podczas którego skrobia jest przerabiana na cukry), czyli oddzielenie młóta od brzeczki.

Metody filtracji

Istnieją trzy podstawowe sposobu przeprowadzenia filtracji:

Fałszywe dno – najczęściej stosowana metoda filtracji, stosowana z użyciem tzw. kadzi filtracyjnej. W zbiorniku znajduje się fałszywe, odpowiednio podziurkowane dno – pod nim z kolei umieszczony zostaje kran, którym możemy spuszczać filtrat.  Po napełnieniu kadzi, zacier zaczyna się klarować, po czym ze zbiornika zlewana jest brzeczka przednia. Najczęściej na początku jest ona bardzo mętna, przez co często zawraca się ją z powrotem do kadzi filtracyjnej.

Filtrator rurkowy – stosowany często w piwowarstwie domowym ze względu na niskie koszty (stworzenie takiego filtratora to wydatek z rzędu ok. 20 zł). Polega na połączeniu kilku rurek miedzianych lub plastikowych w okrąg bądź prostokąt i nacięciu wąskich szpar w ich dolnej części.  Tak powstała konstrukcja przyczepiana jest do kranu w garnku lub wyprowadzona do wężyka wyprowadzonego ponad brzegiem. Następnie zasysany jest filtrat, dzięki czemu otrzymujemy brzeczkę.

Zacieranie w worku – słody wsypuje się do torby przepuszczalnej dla wody. Po skończeniu zacierania wyciąga się torbę i podwiesza nad garnkiem po to, aby obciekła. Do garnka będzie wówczas spływać czysta brzeczka. Ze względu na czasochłonność, metoda ta bywa stosowana wyłącznie w piwowarstwie domowym.

Filtracja w procesie warzenia a filtracja i mikrofiltracja przed rozlewem

Nie należy mylić filtracji po zacieraniu z filtracją czy co gorsza mikrofiltracją przed rozlewem. Filtracja jest jednym z kroków warzenia piwa, służącym separacji nieprzydatnych składników, podczas gdy filtracja i mikrofiltracja przed rozlewem usuwają również drożdże oraz składniki wpływające na smak i aromat piwa, przez co są to zabójcze dla smaku i aromatu metody utrwalania, mające na celu wyłącznie wydłużenie daty przydatności piwa do spożycia.

Chcesz spróbować niefiltrowanych piw marki Doctor Brew? Sprawdź, gdzie możesz je kupić! 

0 0 0
Wczytywanie...