Alchemia browarnicza

Co to jest ekstrakt w piwie?

Słowa „a ile to ma procent?” często przewijają się w przypadku rozmów beergeeków z osobami, niezaznajomionymi z tematyką piwnego kraftu. A przecież to nie jedyne informacje, jakie zawiera etykieta. Równie ważny jest ekstrakt w piwie. Niestety, większość osób nie ma pojęcia, jakie dane przemawiają za tym parametrem. W związku z tym powszechnym problemem pragniemy odpowiedzieć … Czytaj dalej Co to jest ekstrakt w piwie?

Chmiel Yellow Sub – mieszanka chmieli

Chmiele dzielimy zwykle zależnie od kraju pochodzenia. Mamy więc odmiany z całego świata, z czego największą popularnością cieszą się surowce ze Stanów Zjednoczonych, Australii i Niemiec. Z tego ostatniego kraju pochodzi mieszanka Yellow Sub. Znacząco różni się ona jednak od większości znanych nam odmian. Co sprawia, że jest taka wyjątkowa?  Mieszanka Yellow Sub – charakterystyka … Czytaj dalej Chmiel Yellow Sub – mieszanka chmieli

Słód jęczmienny – składnik bez którego nie wyobrażamy sobie piwa

O tym, że chmiel jest w piwie zaledwie przyprawą pisaliśmy już w tekście „Obalamy mity: piwo to zupa chmielowa”. Co w takim razie jest najważniejszym składnikiem piwa? Oczywiście słód. Najczęściej zaś używany jest słód jęczmienny, bez którego nie potrafimy sobie wyobrazić piwa i to nawet jeżeli mamy pełną świadomość istnienia żytnich czy pszenicznych odmian piwa, obchodzących … Czytaj dalej Słód jęczmienny – składnik bez którego nie wyobrażamy sobie piwa

Czym jest chmielenie na zimno?

Wraz wyjściem stylu American IPA z domowych pieleszy piwowarów zaczęto również mówić coraz częściej o procesie, który stał się jednym z pojęć szeroko kojarzonych z piwną rewolucją. Czym jest chmielenie na zimno? Co sprawiło, że zyskało ono taką sławę?  Cicha fermentacja, czyli wstęp do chmielenia na zimno Wbrew nazwie w chmieleniu na zimno wcale nie … Czytaj dalej Czym jest chmielenie na zimno?

Chmiel Sorachi Ace – amerykańsko-japoński chmiel

Chmiel Sorachi Ace jeszcze niedawno nie cieszył się powszechną rozpoznawalnością w Polsce. Szybko jednak zdobył mnóstwo zwolenników wśród miłośników piwnej rewolucji. Czym sobie na to zasłużył? Sprawdźmy!  Pochodzenie chmielu Sorachi Ace Zasadniczo z pochodzeniem chmielu Sorachi Ace jest jeden problem: powszechnie mówi się, że mamy tu do czynienia z japońską odmianą tego surowca piwowarskiego, podczas … Czytaj dalej Chmiel Sorachi Ace – amerykańsko-japoński chmiel

Chmiel Iunga – polski chmiel nowofalowy

Polskie chmiele na tle swoich amerykańskich, australijskich czy nawet niemieckich odpowiedników wypadają dość nijako. Piwna rewolucja nie dotknęła jeszcze bowiem samego przemysłu hodowlanego. Wraz z powolnym zdobywaniem uznania przez chmiel Iunga istnieją szanse, by się to zmieniło. Polski chmiel w piwach nowofalowych? Chociaż w rodzimych produktach koncernowych możemy spotkać się z dumnym podejściem do polskiego … Czytaj dalej Chmiel Iunga – polski chmiel nowofalowy

Jak powstaje brzeczka piwna?

Dziś w naszej serii tekstów o warzeniu piwa zajmiemy się jednym z podstawowych zagadnień związanych z tym tematem. Jeżeli zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak powstaje brzeczka piwna, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Jak powstaje brzeczka piwna? Brzeczka piwna to półprodukt, która stanowi podstawę naszego piwa – w niej będą przeprowadzane wszelkie procesy fermentacyjne, które sprawią, że otrzymamy … Czytaj dalej Jak powstaje brzeczka piwna?

Flokulacja drożdży – co to jest? Czyli o osadzie w piwie

Doskonale wiemy, czym są drożdże dolnej fermentacji i górnej fermentacji, dzięki którym otrzymujemy piwo lager lub ale. Jednak w związku z tym składnikiem piwa pojawia się również jeszcze jedno pojęcie: flokulacji drożdży. Co to jest i dlaczego jest taka ważna? Dowiecie się tego z dzisiejszego tekstu! Flokulacja drożdży a klarowność piwa Flokulacja drożdży to jeden … Czytaj dalej Flokulacja drożdży – co to jest? Czyli o osadzie w piwie

Chmiel Magnum – niesamowita goryczka prosto z Niemiec

Zastanawiasz się, jakim surowcem nachmielić piwo w taki sposób, aby uzyskać niespotykaną goryczkę? Rozwiązaniem jest hodowany w Niemczech niezwykle popularny chmiel Magnum. Dziś zajmiemy się jego właściwościami. Supergoryczkowy chmiel Magnum Z naszych poprzednich tekstów na temat chmieli mogliście się już dowiedzieć, że surowiec ten dzielimy na trzy zasadnicze odmiany: aromatyczną, goryczkową oraz uniwersalną. W przypadku, … Czytaj dalej Chmiel Magnum – niesamowita goryczka prosto z Niemiec

Chmiel Chinook – żywiczno-cytrusowe nuty, grejpfrutowa goryczka

Szukasz składnika, który doda Twojemu piwu wysokiej goryczki, ale również bogatych smaków i aromatów? Idealnym rozwiązaniem w takim wypadku jest chmiel Chinook, o którego właściwościach dowiecie się z dzisiejszego tekstu! Chmiel Chinook Amerykański nowofalowy chmiel Chinook to jedna z najchętniej używanych odmian tego surowca w czasie piwnej rewolucji. Uznawany jest za chmiel wysokogoryczkowy i właśnie … Czytaj dalej Chmiel Chinook – żywiczno-cytrusowe nuty, grejpfrutowa goryczka