Alchemia browarnicza

Słód pale ale – surowiec piwowarski

Piwa mogą być warzone za pomocą słodu pszenicznego, żytniego i jęczmiennego. Piwowarzy szczególnie upodobali sobie ostatni z nich – nie każdy miłośnik piwa jednak zdaje sobie sprawę, że również słód jęczmienny dzieli się na różne rodzaje. Dziś dowiemy się, czym jest słód pale ale i do których piw jest wykorzystywany.  Słód pale ale Słód pale … Czytaj dalej Słód pale ale – surowiec piwowarski

Obalamy mity: piwo musi być z jęczmienia

„Piwo musi być z jęczmienia” – mówią osoby niezorientowane w tym, jaki sposób warzone jest piwo. Owszem, to słód, a nie chmiel jest podstawowym składnikiem piwa. Nie oznacza to jednak, że każde piwo wytwarzane zostaje akurat przy pomocy właśnie tego zboża. W piwach pszenicznych i żytnich jęczmień stosowany jest zaledwie jako dodatek, mający poprawić smak, … Czytaj dalej Obalamy mity: piwo musi być z jęczmienia

Piwa niefiltrowane, czyli jaki jest wpływ filtracji na piwo

Piwa niefiltrowane uznawane są za najbardziej tradycyjną odmianę piwa – to oczywiste, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że pierwsze piwa warzone były kilka tysięcy lat temu, a możliwości filtracji były wtedy bardzo ograniczone. Wpływ filtracji na piwo jest w znacznej części negatywny i wyjaławia je ze smaku oraz aromatu – powinniśmy o tym pamiętać, ponieważ … Czytaj dalej Piwa niefiltrowane, czyli jaki jest wpływ filtracji na piwo

Piwa niepasteryzowane czy niefiltrowane, a może niepasteryzowane i niefiltrowane?

Piwo niepasteryzowane stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Najczęściej kojarzone jest jako lepsze w smaku, zdrowsze oraz, że zamiast konserwantów i chemii posiada witaminy i wartości odżywcze. Czy tak rzeczywiście jest? Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć czym są w istocie piwa niepasteryzowane oraz na co wpływa filtracja i pasteryzacja

Piwa pszeniczne, czyli połączenie tradycji i nowofalowych chmieli w rękach piwnych rewolucjonistów

Piwo pszeniczne należą do jednych z najbardziej popularnych gatunków złocistego napoju. Ten gatunek łączy się nierozerwalnie z początkiem piwowarstwa i nie sposób nie docenić ich wyjątkowości. Cechą charakterystyczną piw pszenicznych jest to, że w swoim składzie zawierają obok słodu jęczmiennego słód pszeniczny oraz często pszenicę niesłodowaną.