Ciekawostki

Obalamy mity: chrzczone piwo w lokalach

„To piwo jest takie słabe, że na pewno dolewali do niego wody!” – pewnie zdarzało Ci się już słyszeć takie stwierdzenie kilkukrotnie. Chrzczone piwo to sprawa, o której mówiło się swego czasu bardzo dużo, ale zwróćmy uwagę: czy ten proceder naprawdę jest opłacalny? Zresztą, czy w ogóle jest możliwy? Aż w końcu: czy chrzczone piwo w … Czytaj dalej Obalamy mity: chrzczone piwo w lokalach

Mikrofiltracja piwa – dlaczego jest szkodliwa?

Rozprzestrzeniona informacja o negatywnym wpływie pasteryzacji na piwo przyczyniła się do tego, że coraz więcej browarów koncernowych zaczęło warzyć piwa niepasteryzowane. Oczywiście tenże wpływ jest mitem, o czym pisaliśmy już w tekście „Pasteryzacja piwa – dobra czy faktycznie zła?”. Zwróciliśmy tam uwagę na to, że istnieje proces o wiele bardziej złowrogi dla smaku i aromatu … Czytaj dalej Mikrofiltracja piwa – dlaczego jest szkodliwa?

W jakim szkle należy pić piwo? – poradnik

Wchodząc do domu prawdziwego birofila można zdziwić się liczbą szklanek, służących do spożywania piwa. Takie zbieractwo nie wynika wyłącznie z pobudek kolekcjonerskich – różne szkła spełniają różne cele, a przez to używane są podczas spożywania określonych stylów piwnych. W związku z tym odpowiadamy na pytanie: w jakim szkle należy pić piwo? Weizenglass Ze względu na … Czytaj dalej W jakim szkle należy pić piwo? – poradnik

Piwo bezalkoholowe – fakty, mity, ciekawostki

Piwo bezalkoholowe i kwestia jego miejsca w świecie alkoholi to wciąż temat zaskakująco kontrowersyjny – wśród laików uważa się je za wybrakowane, gorszej jakości lub skierowane tylko i wyłącznie do określonej grupy docelowej. W związku z wieloma mitami funkcjonującymi wokół piwa bezalkoholowego, chcielibyśmy zająć się ich obaleniem i przedstawić kilka faktów w ramach wyjaśnienia poszczególnych … Czytaj dalej Piwo bezalkoholowe – fakty, mity, ciekawostki

Alfa-kwasy w chmielu – co oznaczają?

IBU, czyli jednostka goryczki, jest jednym z podstawowych elementów, na jakie zwracają uwagę osoby zainteresowane piwną rewolucją. Prawdopodobną ilość goryczki w piwie jesteśmy w stanie ocenić jeszcze przed wsypaniem chmielu (z którego to podchodzi goryczka) do brzeczki. W jaki sposób? Co oznaczają alfa-kwasy w chmielu i dlaczego są tak ważne przy wybieraniu składników do piwa?  … Czytaj dalej Alfa-kwasy w chmielu – co oznaczają?

Spirytus w piwie, czyli obalamy kolejny piwny mit

Najpopularniejszym mitem związanym ze światem piwnym jest oczywiście wielokrotnie wspominana przez nas żółć bydlęca w piwie. Równie popularne i tak samo fałszywe jest stwierdzenie, że coraz częściej znaleźć możemy spirytus w piwie. Dlaczego dodawanie tego składnika byłoby nieopłacalne?  Dlaczego spirytus w piwie to mit? Mit o obecności spirytusie w piwie można obalić kilkoma faktami:  Obecność surowców … Czytaj dalej Spirytus w piwie, czyli obalamy kolejny piwny mit

Skórka pomarańczy w piwie – co daje?

Rynek piw rzemieślniczych charakteryzuje się tym, że eksperymenty z tradycyjnymi recepturami stanowią jego centralny punkt. Skórka pomarańczy w piwie początkowo była uznawana za ekstrawagancję. Dzisiaj nie szokuje już tak jak dawniej, chociaż wciąż można zastanawiać się, dlaczego jest stosowana, skoro wydawałoby się, że bogactwo aromatów i smaków nadawanych przez chmiele jest wystarczająca. Co więc daje … Czytaj dalej Skórka pomarańczy w piwie – co daje?

Piwo we Włoszech

Włosi słyną przede wszystkim z produkcji i konsumpcji wina. W domach wielu Włochów trafić można na pomieszczenia, które są przepełnione tym trunkiem. Zaskakujące może wydawać się więc, że w ciągu ostatnich lat to właśnie ten kraj posiada jeden z najdynamiczniej rozwijających się rynków piwa rzemieślniczego w Europie. Jak prezentuje się piwo we Włoszech i dlaczego … Czytaj dalej Piwo we Włoszech

Jak poznać wadliwe piwo?

Alkohol i chmiel doskonale utrwalają piwo, o czym świadczy historia z powstaniem takich styli piwnych jak Russian Imperial Stout oraz India Pale Ale. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najbardziej chmielone i najmocniejsze pod względem woltażu piwa mogą stracić swoje właściwości. W takim razie jak poznać wadliwe piwo? Wadliwe piwo – jak je poznać? Źle uwarzone … Czytaj dalej Jak poznać wadliwe piwo?

Czym jest piwo SMaSH?

W maju wyjaśnialiśmy, czym jest piwo single hop. Ostatnio jednak coraz częściej można spotkać się ze stwierdzeniem, że piwa single hop z Doctor Brew reprezentują gatunek SMaSH. Co oznacza ta nazwa? Czym jest piwo SMaSH?  Piwo SMaSH – jeden chmiel, jeden słód Piwo SMaSH to skrót od angielskiego Single Malt and Single Hop, co oznacza … Czytaj dalej Czym jest piwo SMaSH?