Ciekawostki

Doctor Brew» Ciekawostki» Strona 2

Co to jest multitap, czyli o symbolu piwnej rewolucji

Wchodzisz do baru, chcesz napić się piwa, ale ilość kranów cię przytłacza. Co więcej, wydaje ci się, że coś nie gra, gdyż każdego dnia oferta jest zupełnie inna. Taka sytuacja oznacza, że trafiłeś na miejsce będące prawdziwym symbolem piwnej rewolucji – multitap. Co to jest multitap i dlaczego w czasach zwiększonego zainteresowania piwami rzemieślniczymi zyskał … Czytaj dalej Co to jest multitap, czyli o symbolu piwnej rewolucji

Co to jest ekstrakt w piwie?

Słowa „a ile to ma procent?” często przewijają się w przypadku rozmów beergeeków z osobami, niezaznajomionymi z tematyką piwnego kraftu. A przecież to nie jedyne informacje, jakie zawiera etykieta. Równie ważny jest ekstrakt w piwie. Niestety, większość osób nie ma pojęcia, jakie dane przemawiają za tym parametrem. W związku z tym powszechnym problemem pragniemy odpowiedzieć … Czytaj dalej Co to jest ekstrakt w piwie?

Jak powstaje brzeczka piwna?

Dziś w naszej serii tekstów o warzeniu piwa zajmiemy się jednym z podstawowych zagadnień związanych z tym tematem. Jeżeli zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak powstaje brzeczka piwna, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Jak powstaje brzeczka piwna? Brzeczka piwna to półprodukt, która stanowi podstawę naszego piwa – w niej będą przeprowadzane wszelkie procesy fermentacyjne, które sprawią, że otrzymamy … Czytaj dalej Jak powstaje brzeczka piwna?

Piwo stout a porter, czyli historia ciemnego piwa

Ciemne piwa od dłuższego czasu cieszą się coraz większą popularnością, a piwna rewolucja jeszcze bardziej przyczyniła się do zwrócenia się z powrotem w stronę piw stout i porter. A od czego zaczęła się ich historia? W jaki sposób powstały? W czym są podobne, a w czym różne? Piwo stout a porter Pierwszy był porter – … Czytaj dalej Piwo stout a porter, czyli historia ciemnego piwa

Osad na dnie butelki, czyli zmętnienie i klarowanie się piwa

Kupujesz butelkę swojego ulubionego piwa, oglądasz je uważnie, a tu okazuje się, że na dnie coś wyraźnie pływa. Czyżby piwo się zepsuło? Nie, to tylko znak, że masz do czynienia z osadem, który świadczy o tym, że piwo nie jest filtrowane, lub/i jest refermentowane. Czym jest osad na dnie piwa? Zapamiętajmy jedną rzecz: osad na … Czytaj dalej Osad na dnie butelki, czyli zmętnienie i klarowanie się piwa

Jak powstaje piwo? Czyli rzecz o warzeniu piwa

Piwowarstwo domowe stało u podstaw piwnej rewolucji. To właśnie piwowarzy, próbujący warzyć najlepszej jakości piwo w domowych pieleszach, przekształcili po jakimś czasie produkcję na własny użytek w browary kontraktowe. Jeżeli zastanawiasz się, jak powstaje piwo, odpowiedź znajdziesz w tym tekście. Jak powstaje piwo? Piwowar domowy musi stanąć przed jednym problemem: wyborem tradycyjnego warzenia z zacierem … Czytaj dalej Jak powstaje piwo? Czyli rzecz o warzeniu piwa

Browar kontraktowy – co oznacza ta nazwa?

Z piwną rewolucją mocno wiąże się szczególnie jedno pojęcie: browar kontraktowy. Często można spotkać się z pytaniem, co właściwie oznacza ta nazwa i o jaki rodzaj kontraktu chodzi. Dziś odpowiemy na wszelkie wątpliwości dotyczące tego tematu. Czym jest browar kontraktowy? Najkrócej mówiąc: browar kontraktowy to firma, która posiada własnego piwowara, często też sprowadza surowce i … Czytaj dalej Browar kontraktowy – co oznacza ta nazwa?

Co powinna zawierać etykieta piwa?

„Co powinna zawierać etykieta piwa?” to dość częste pytanie, zadawane przez osoby skonfundowane lakonicznymi informacjami umieszczanymi na butelkach piw. Według piwnej rewolucji, ze względu na szacunek do konsumenta, w dobrym zwyczaju jest jednak podawać dokładny skład. Dziś jednak zajmiemy się w naszym tekście tym, co powinno zawierać etykieta piwa oraz jakie informacje można dodatkowo na … Czytaj dalej Co powinna zawierać etykieta piwa?

Obalamy mity: żółć bydlęca w piwie zamiast chmielu

„Żółć bydlęca w piwie jest stosowana powszechnie jako zamiennik chmielu” – z całą pewnością mieliście szansę spotkać się kiedyś z takim stwierdzeniem w internecie. Wszystkie osoby, które właśnie tak myślą musimy rozczarować: w piwach nigdy nie używano żółci bydlęcej, a mit został rozpowszechniony przez… rozpoznawalny tabloid. Żółć bydlęca w piwie, czyli źródła mitu Wszystko zaczęło … Czytaj dalej Obalamy mity: żółć bydlęca w piwie zamiast chmielu

Premiery piwne – czym są?

Premiery piwne – z zapartym tchem czeka na nie każdy miłośnik piwa. Tylko czym są i czego należy się na nich spodziewać? A przede wszystkim dlaczego są organizowane? Premiery piwne, czyli ogłaszanie nowego piwa W przeciwieństwie do piw koncernowych, premiera nowego piwa to dla browaru wielkie wydarzenie – nie zaś tylko ułożenie piw na półkach. … Czytaj dalej Premiery piwne – czym są?