Inne

Wskaźnik IBU w piwie – czym jest i o czym świadczy?

W przeciwieństwie do piwnych laików, prawdziwy beergeek zwraca uwagę na inne elementy charakterystyki piwa niż woltaż. Jednym z głównych takich aspektów jest wskaźnik IBU – co oznacza i dlaczego jest taki ważny? Wskaźnik IBU w piwie IBU to skrót od słów Interniational Bittering Units oznaczające Międzynarodowe Jednostki Goryczy. Krótko mówiąc: wskaźnik IBU określa, jak gorzkie … Czytaj dalej Wskaźnik IBU w piwie – czym jest i o czym świadczy?

Słód pszeniczny w piwie

Chociaż w piwach najczęściej trafimy na wykorzystanie słodu jęczmiennego, znaczną część rynku stanowią piwa pszeniczne, w których podstawę zasypu stanowi słód pszeniczny. Czym się cechuje ten surowiec? Dlaczego jest tam chętnie wykorzystywany? Słód pszeniczny Słód pszeniczny to jeden z trzech podstawowych rodzajów słodu, obok jęczmiennego i żytniego, które wykorzystywane są w piwowarstwie. Aby piwo móc … Czytaj dalej Słód pszeniczny w piwie

Piwo we Włoszech

Włosi słyną przede wszystkim z produkcji i konsumpcji wina. W domach wielu Włochów trafić można na pomieszczenia, które są przepełnione tym trunkiem. Zaskakujące może wydawać się więc, że w ciągu ostatnich lat to właśnie ten kraj posiada jeden z najdynamiczniej rozwijających się rynków piwa rzemieślniczego w Europie. Jak prezentuje się piwo we Włoszech i dlaczego … Czytaj dalej Piwo we Włoszech

Jak poznać wadliwe piwo?

Alkohol i chmiel doskonale utrwalają piwo, o czym świadczy historia z powstaniem takich styli piwnych jak Russian Imperial Stout oraz India Pale Ale. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najbardziej chmielone i najmocniejsze pod względem woltażu piwa mogą stracić swoje właściwości. W takim razie jak poznać wadliwe piwo? Wadliwe piwo – jak je poznać? Źle uwarzone … Czytaj dalej Jak poznać wadliwe piwo?

Osad na dnie butelki, czyli zmętnienie i klarowanie się piwa

Kupujesz butelkę swojego ulubionego piwa, oglądasz je uważnie, a tu okazuje się, że na dnie coś wyraźnie pływa. Czyżby piwo się zepsuło? Nie, to tylko znak, że masz do czynienia z osadem, który świadczy o tym, że piwo nie jest filtrowane, lub/i jest refermentowane. Czym jest osad na dnie piwa? Zapamiętajmy jedną rzecz: osad na … Czytaj dalej Osad na dnie butelki, czyli zmętnienie i klarowanie się piwa

Jak powstaje piwo? Czyli rzecz o warzeniu piwa

Piwowarstwo domowe stało u podstaw piwnej rewolucji. To właśnie piwowarzy, próbujący warzyć najlepszej jakości piwo w domowych pieleszach, przekształcili po jakimś czasie produkcję na własny użytek w browary kontraktowe. Jeżeli zastanawiasz się, jak powstaje piwo, odpowiedź znajdziesz w tym tekście. Jak powstaje piwo? Piwowar domowy musi stanąć przed jednym problemem: wyborem tradycyjnego warzenia z zacierem … Czytaj dalej Jak powstaje piwo? Czyli rzecz o warzeniu piwa

Browar kontraktowy – co oznacza ta nazwa?

Z piwną rewolucją mocno wiąże się szczególnie jedno pojęcie: browar kontraktowy. Często można spotkać się z pytaniem, co właściwie oznacza ta nazwa i o jaki rodzaj kontraktu chodzi. Dziś odpowiemy na wszelkie wątpliwości dotyczące tego tematu. Czym jest browar kontraktowy? Najkrócej mówiąc: browar kontraktowy to firma, która posiada własnego piwowara, często też sprowadza surowce i … Czytaj dalej Browar kontraktowy – co oznacza ta nazwa?

Co powinna zawierać etykieta piwa?

„Co powinna zawierać etykieta piwa?” to dość częste pytanie, zadawane przez osoby skonfundowane lakonicznymi informacjami umieszczanymi na butelkach piw. Według piwnej rewolucji, ze względu na szacunek do konsumenta, w dobrym zwyczaju jest jednak podawać dokładny skład. Dziś jednak zajmiemy się w naszym tekście tym, co powinno zawierać etykieta piwa oraz jakie informacje można dodatkowo na … Czytaj dalej Co powinna zawierać etykieta piwa?

Obalamy mity: żółć bydlęca w piwie zamiast chmielu

„Żółć bydlęca w piwie jest stosowana powszechnie jako zamiennik chmielu” – z całą pewnością mieliście szansę spotkać się kiedyś z takim stwierdzeniem w internecie. Wszystkie osoby, które właśnie tak myślą musimy rozczarować: w piwach nigdy nie używano żółci bydlęcej, a mit został rozpowszechniony przez… rozpoznawalny tabloid. Żółć bydlęca w piwie, czyli źródła mitu Wszystko zaczęło … Czytaj dalej Obalamy mity: żółć bydlęca w piwie zamiast chmielu

Premiery piwne – czym są?

Premiery piwne – z zapartym tchem czeka na nie każdy miłośnik piwa. Tylko czym są i czego należy się na nich spodziewać? A przede wszystkim dlaczego są organizowane? Premiery piwne, czyli ogłaszanie nowego piwa W przeciwieństwie do piw koncernowych, premiera nowego piwa to dla browaru wielkie wydarzenie – nie zaś tylko ułożenie piw na półkach. … Czytaj dalej Premiery piwne – czym są?