Smaki i rodzaje piwa

Chmiel Sorachi Ace – amerykańsko-japoński chmiel

Chmiel Sorachi Ace jeszcze niedawno nie cieszył się powszechną rozpoznawalnością w Polsce. Szybko jednak zdobył mnóstwo zwolenników wśród miłośników piwnej rewolucji. Czym sobie na to zasłużył? Sprawdźmy!  Pochodzenie chmielu Sorachi Ace Zasadniczo z pochodzeniem chmielu Sorachi Ace jest jeden problem: powszechnie mówi się, że mamy tu do czynienia z japońską odmianą tego surowca piwowarskiego, podczas … Czytaj dalej Chmiel Sorachi Ace – amerykańsko-japoński chmiel

Chmiel Iunga – polski chmiel nowofalowy

Polskie chmiele na tle swoich amerykańskich, australijskich czy nawet niemieckich odpowiedników wypadają dość nijako. Piwna rewolucja nie dotknęła jeszcze bowiem samego przemysłu hodowlanego. Wraz z powolnym zdobywaniem uznania przez chmiel Iunga istnieją szanse, by się to zmieniło. Polski chmiel w piwach nowofalowych? Chociaż w rodzimych produktach koncernowych możemy spotkać się z dumnym podejściem do polskiego … Czytaj dalej Chmiel Iunga – polski chmiel nowofalowy

American Wheat – amerykańskie podejście do piw pszenicznych

Piwo pszeniczne ma wiele twarzy – belgijski witbier, niemiecki weizen czy połączenie z koźlakiem w postaci weizenbocka. Do tej grupy dochodzi styl, który zyskuje coraz więcej zwolenników zarówno w Stanach Zjednoczonych, skąd przybył, jak i w Europie, do której przybył wraz z piwną rewolucją. Czym różni się amerykańskie podejście do piw pszenicznych od europejskiego?  Cechy … Czytaj dalej American Wheat – amerykańskie podejście do piw pszenicznych

Piwo imperialne, czyli rzecz o mocniejszych piwach

Piwo imperialne, piwo Imperial – na pewno nieraz spotkałeś się z tymi określeniami. W końcu pojawia się one nawet przy naszym piwie Doctor Brew RIS, który to skrót rozwija się w nazwę stylu Russian Imperial Stout. Czego się spodziewać, gdy mamy do czynienia z piwem imperialnym? Piwo imperialne ma moc! Podstawową cechą piwa Imperial jest … Czytaj dalej Piwo imperialne, czyli rzecz o mocniejszych piwach

Chmiel Magnum – niesamowita goryczka prosto z Niemiec

Zastanawiasz się, jakim surowcem nachmielić piwo w taki sposób, aby uzyskać niespotykaną goryczkę? Rozwiązaniem jest hodowany w Niemczech niezwykle popularny chmiel Magnum. Dziś zajmiemy się jego właściwościami. Supergoryczkowy chmiel Magnum Z naszych poprzednich tekstów na temat chmieli mogliście się już dowiedzieć, że surowiec ten dzielimy na trzy zasadnicze odmiany: aromatyczną, goryczkową oraz uniwersalną. W przypadku, … Czytaj dalej Chmiel Magnum – niesamowita goryczka prosto z Niemiec

Chmiel Chinook – żywiczno-cytrusowe nuty, grejpfrutowa goryczka

Szukasz składnika, który doda Twojemu piwu wysokiej goryczki, ale również bogatych smaków i aromatów? Idealnym rozwiązaniem w takim wypadku jest chmiel Chinook, o którego właściwościach dowiecie się z dzisiejszego tekstu! Chmiel Chinook Amerykański nowofalowy chmiel Chinook to jedna z najchętniej używanych odmian tego surowca w czasie piwnej rewolucji. Uznawany jest za chmiel wysokogoryczkowy i właśnie … Czytaj dalej Chmiel Chinook – żywiczno-cytrusowe nuty, grejpfrutowa goryczka

Słód pale ale – surowiec piwowarski

Piwa mogą być warzone za pomocą słodu pszenicznego, żytniego i jęczmiennego. Piwowarzy szczególnie upodobali sobie ostatni z nich – nie każdy miłośnik piwa jednak zdaje sobie sprawę, że również słód jęczmienny dzieli się na różne rodzaje. Dziś dowiemy się, czym jest słód pale ale i do których piw jest wykorzystywany.  Słód pale ale Słód pale … Czytaj dalej Słód pale ale – surowiec piwowarski

Chmiel Mosaic, czyli złożone aromaty prosto z Ameryki

Zastanawiasz się, jaki chmiel charakteryzuje się wprowadzeniem do piwa najbardziej złożonych zapachów? Chmiel Mosaic byłby idealnym kandydatem do surowca o najciekawszych właściwościach aromatycznych. Dlaczego? Tego dowiesz się z naszego tekstu! Chmiel Mosaic – historia i charakterystyka Chmiel Mosaic, znany wcześniej pod nazwą, HBC369, to pochodzący ze Stanów Zjednoczonych stosunkowo nowy chmiel aromatyczny. Powstał on w … Czytaj dalej Chmiel Mosaic, czyli złożone aromaty prosto z Ameryki

Piwo Summit IPA – cebula w piwie

Sięgasz po sniftera, by spróbować dobrego piwa, otwierasz butelkę i tradycyjnie je wąchasz, by wyłapać nuty zapachowe, a tam… cebula. To znak, że w piwie użyto amerykańskiego chmielu Summit. Chcesz się przekonać jaki nadaje smak? Spróbuj piwa typu Single Hop od Doctor Brew – Summit IPA, dzięki któremu poznasz wszystkie właściwości aromatyczno-smakowe chmielu Summit. Chmiel … Czytaj dalej Piwo Summit IPA – cebula w piwie

Piwo IPA – na czym polega jego sukces?

Zwolennicy piwnej rewolucji upodobali sobie wiele stylów piwnych – największe triumfy spośród nich święci jednak India Pale Ale, znane szerzej po prostu jako piwo IPA. Na czym polega sukces tego piwa? Piwo IPA – historia Piwo IPA jest jednym z najbardziej uwielbianych stylów piwnych w Stanach Zjednoczonych, będących prowodyrem piwnej rewolucji na świecie. Jednak jego … Czytaj dalej Piwo IPA – na czym polega jego sukces?