Smaki i rodzaje piwa

Czym różni się piwo American Weizen od American Witbier?

Ponad roku temu jako Doctor Brew wprowadziliśmy na rynek dwa klasyczne piwa górnej fermentacji mające swoje korzenie w Belgii oraz w Niemczech. Mowa o American Witbier i American Weizen. W odróżnieniu od klasycznych receptur zostały one nachmielowne w sposób nowofalowy, tj. amerykańskimi odmianami chmielu. Stąd bierze się człon „American” w ich nazwach.

Rodzaje piwa i smaki piwa

Jak wiadomo każde piwo składa się z wody, słodu, chmielu i drożdży, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jak wpływa to na rodzaje piwa. Jeżeli przeanalizujemy dokładnie te składniki to okażę się, że istnieje bardzo wiele różnych rodzajów, gatunków, podgatunków oraz hybryd, czyli piwnych połączeń – każdy o innym smaku.

Piwa pszeniczne, czyli połączenie tradycji i nowofalowych chmieli w rękach piwnych rewolucjonistów

Piwo pszeniczne należą do jednych z najbardziej popularnych gatunków złocistego napoju. Ten gatunek łączy się nierozerwalnie z początkiem piwowarstwa i nie sposób nie docenić ich wyjątkowości. Cechą charakterystyczną piw pszenicznych jest to, że w swoim składzie zawierają obok słodu jęczmiennego słód pszeniczny oraz często pszenicę niesłodowaną.