Jak wiadomo każde piwo składa się z wody, słodu, chmielu i drożdży, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jak wpływa to na rodzaje piwa. Jeżeli przeanalizujemy dokładnie te składniki to okażę się, że istnieje bardzo wiele różnych rodzajów, gatunków, podgatunków oraz hybryd, czyli piwnych połączeń – każdy o innym smaku.

Rodzaje piw – podział

Rodzaje piwa i ich podział najlepiej zobrazować według kryterium fermentacji, który uzależniony jest od użycia drożdzy. Mogą one funkcjonować w temperaturze wyższej, wynoszącej około 20o C. Mamy do czynienia wtedy z piwami górnej fermentacji, które nazywają się Ale. Najpopularniejsze z nich to India Pale Ale, Stout, English Ale, Weizen i Witbier. Drożdże dolnej fermentacji są używane do fermentacji w niższych temperaturach , wynoszącej około 10o C. Piwa te nazywamy lagerami do takich piw zaliczamy piwa jasne-pilsy, koźlaki, oraz ciemne -portery bałtyckie. Potocznie lager stał się synonimem jasnego piwa dolnej fermentacji. Trzecią kategorią jest stosowana w Belgii spontaniczna fermentacja, wykorzystująca naturalnie występujące drożdże i mikroorganizmy. Mowa tu m.in. o piwie Lambic.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze rodzaje piwa:

1.Styl IPA:

  • India Pale Ale (ekstrakt: 12,2-18 Blg, alkohol: 5,0-7,5%)
  • Imperial India Pale Ale (ekstrakt:16,8-21,5 Blg, alkohol: 7,5-10%)

Styl IPA jest związany z brytyjską potęgą kolonialną. Brytyjczycy odkryli, że chmiel ma właściwości konserwujące i pomaga w transporcie piwa do odległych koloni. Kolor IPA to odcienie od złotego po jasną miedź z delikatną pomarańczą. Jest to klarowne piwo z dość długo utrzymującą się pianą. W smaku IPA odczujemy intensywny moc oraz wyraźną goryczkę chmielową.

2.Styl Stout:

  • Stout Klasyczny/Dry Stout (ekstrakt: 9-12,5 Blg, alkohol: 4-5%)
  • Stout Słodki/Milk (Sweet) Stout (ekstrakt:10,7-14,5 Blg, alkohol: 4,0-6,0%)
  • Stout Owsiany/Oatmeal Stout (ekstrakt:12-15,8 Blg, alkohol: 4,2-5,9%)
  • Foreign Extra Stout (ekstrakt:13,8-18,2 Blg, alkohol: 5,5-8%)
  • Imperial Stout/Russian Imperial Stout (ekstrakt:18-27,4 Blg, alkohol: 8-12%)

Stout jest piwem czarnym, produkowanym z dodatkiem palonego słodu. Posiada gęstą pianę – często w kolorze brązowym. Styl Dry jest w smaku delikatnie kwaśny, natomiast wersja Sweet, jak sama nazwa mówi, dzięki użyciu laktozy jest słodka i mleczna w smaku. Ze względu na nachmielenie oraz nuty palone ze słodów piwo cechuje się wyraźną goryczką.

3.Witbier

  • Witbier/Wit/Blanche (11-12,9 Blg, alkohol: 4,5-5,5%)

Witbier jest szczególnym rodzajem piw pszenicznych. Charakteryzuje się dodatkiem niesłodowanej pszenicy w procesie zacieraina, a także sporą ilością przypraw takich jak kolendra czy skórka pomarańczy.

4. Lager

  • Standard Lager/Lekki Lager (7,5-10 Blg, alkohol: 3,2-4,2%)
  • Euro Pale Lager/Pełny Lager (10,1-13,8 Blg, alkohol: 4,7-6%)
  • Euro Strong Lager/Mocny Lager (13,1-20,1 Blg, alkohol: 6-10%)

Lager Jasny jest najbardziej popularnym piwem na świecie. Oczywiście trójpodział Lagera jest spowodowany zawartością alkoholu w piwie. Kolor od jasnosłomkowego, przez złocisty, aż po bursztynowy. Piwo to jest mocno gazowane i charakteryzuje się niezbyt gęstą pianą. W smaku najmniej wyraziste ze wszystkich gatunków oraz najmniej interesujące.

5. Bock

  • Koźlak (Bock) (Ekstrakt: 15,6-17,5 Blg, alkohol: 6,3-7,2%)

Niemal każda butelka tego stylu piwnego ma na etykiecie kozła. Kolor od jasnomiedzianego do brązowego. Duża gęsta i trwała piana. Smak bardzo słodowy, praktycznie niewyczuwalny jest w nim chmiel.

6. Lambic

  • Lambic (Ekstrakt: 9,8-13,1 Blg, alkohol: 5-6,5%)
  • Gueuze (Ekstrakt: 9,8-14,5 Blg, alkohol: 5-8%)
  • Faro (Ekstrakt 9,8-14,5 Blg, alkohol: 5-8% alk.)

Lambiki swój smak zawdzięczają dzikim szczepom drożdży. Piwa warzy się z dodatkiem niesłodowanej pszenicy, podobnie jak Witbier. Charakteryzuje się mocnym, owocowym smakiem.

Cenisz rodzaje piwa z najwyższej półki? Chcesz spróbować piw górnej i dolnej fermentacji? Spróbuj piwa z oferty Doctor Brew

0 0 0
Wczytywanie...